Wednesday, August 22, 2007

pentru Didi (3)

Mos Craciun – intre mit si realitate

Nici o specie de ren nu poate zbura. Dar mai exista inca aprox. 300 de mii de specii de organisme vii neclasificate inca, acestea fiind in mare parte insecte si microbi, deci nu am desfiintat in totalitate ideea de reni zburatori, pe care insa doar Mos Craciun i-a vazut vreodata.

In lume exista 2 miliarde de copii (persoane sub 18 ani). Mosu´ nu se ocupa insa de musulmani, hindusi, evrei si budisti, ceea ce reduce numarul la aprox. 378 milioane (conform statisticilor in vigoare). La o rata medie de 3,5 copii per familie, rezulta 91,8 milioane (presupunand ca exista macar un copil cuminte in fiecare).

Mos Craciun are 31 de ore la dispozitie, datorita diferentelor de fus orar si a rotatiei Pamantului (si presupunand ca merge de la est la vest, ceea ce pare logic). Rezulta aprox. 822,6 vizite / s, deci pentru fiecare familie cu un copil cuminte, Mos Craciun are o miime de secunda in care: parcheaza, coboara din sanie, apoi pe cos, umple ciorapii, distribuie cadourile ramase sub brad, urca inapoi pe cos, in sanie si porneste spre urmatoarea familie.

Presupunand ca toate familiile sunt distribuite spatial la distante egale (acceptabil doar de dragul disertatiei prezente), luam in calcul o distanta totala de 75 milioane de km, fara a socoti opririle pentru ceea ce fiecare dintre noi face macar o data la 31 de ore, plus mancare etc. Aceasta presupune ca sania sa ruleze cu cca 650 km/s, adica cu o viteza de 3 mii de ori mai mare decat viteza sunetului. De dragul comparatiei, cel mai rapid vehicul creat de om este naveta spatiala, ce atinge o viteza de cca 27,4 km/s. Un ren obisnuit poate alerga cu cel mult 30 de km/h !

Greutatea transportata de sanie este un alt element interesant. Presupunand ca fiecare copil primeste macar o ciocolata (aprox 200 gr.), sania va transporta 321 mii tone, fara a-l lua in calcul pe Mos, invariabil descris ca fiind supraponderal. Un ren obisnuit nu poate trage o greutate mai mare de 300 kg. Chiar daca acceptam ca un “ren zburator” poate trage de 10 ori mai mult, nu mai putem lua in considerare doar opt sau noua reni. Avem nevoie de aprox 214 mii de reni, sporind astfel greutatea (si nu am luat in calcul sania!) la cca 353 mii tone.

O asemenea greutate circuland cu 650 km/s creaza o enorma rezistenta a aerului, rezultand o caldura in jurul renului echivalenta cu cea rezultata la intrarea navetei spatiale in atmosfera. Rezulta ca intreaga echipa de reni se va fi evaporat in 4,26 miimi de secunda.

In acelasi timp, Mosul ar fi supus unei forte centrifugale de 17.500 ori mai mare decat gravitatia. Rezulta ca un Mos de aprox. 125 kg (ridicol de slab) ar fi tintuit de spatarul saniei cu o forta de aprox. 2 milioane kg.

Daca Mosu´ a impartit vreodata cadouri, astazi trebuie comemorat(!).

E destul de stiintific Didi ?! Si spune-mi, cand citesti randuri atat de "reale" nu-ti vine sa plangi penru copilaria nefericita a autorului si sa-i demonstrezi contrariul? Acum scuza-ma, eu fiind o sentimentala, poate n-ar strica sa mai verific o data calculele, ca sa nu ma trezesc cu vreun Titeica sau Niculescu la ciorap.. :)

1 comment:

Valentin Duran said...

cred ca ti-ai alocat un timp considerabil pentru respectivele calcule?!